Golf on nykyisin suosittu harrastus. Vielä kymmenen vuotta sitten golfia pidettiin eliitin ja rikkaiden yksinoikeutena ja tavallinen pulliainen pääsi näkemään golfia ainoastaan television urheilukanavilta. Laji on kuitenkin elänyt suuressa murroksessa viimeiset kymmenen vuotta ja golf on tullut lähemmäksi ihan tavallisia harrastajia. Miten sitten golfia pääsee kokeilemaan ja aloittamaan? Lue tästä parhaat vinkit aloittelijalle, joilla otat lajin nopeasti haltuun.

Varusteet

Moni saattaa ajatella, ettei kokeile golfia koska se on niin kallis harrastus. Varsinkin varusteet saattavat maksaa pitkän pennin. Tosiasia kuitenkin on, että golfia pääsee kokeilemaan ja harrastamaan lähes ilmaiseksi niin halutessaan. Golfkentillä on harjoitusalueet, joita kutsutaan rangeksi, ja niille pääsee kuka tahansa harjoittelemaan täysin ilmaiseksi. Kun range-alue tehdään golfkentälle niin voi olla, että tarvitaan piennarmurskain tasoittamaan alueen reunat.

Ainoa kulu rangella on yleensä golfpallot, joita saa automaatista ämpärillisen parilla eurolla. Vielä ei siis tarvitse kuluttaa kaikkia rahojaan golfin peluuseen. Monesti myös ajatellaan, että kentälle tai harjoitusalueelle mennessä täytyy olla oikeanlaiset varusteet ja vaatteet. Tämäkään ei pidä paikkaansa. Erityisesti harjoitusalueilla sallitaan hyvinkin vapaa vaatetus. Jos sinulla on siistit kangashousut, niin ne käyvät aivan hyvin, mutta myös farkuilla tai shortseilla pärjää ilman että kukaan katsoo kieroon.

Paidaksi käy myös tavallinen t-paita, joka löytyy jo valmiiksi kaapista. Jos sinulla on vaikkapa pikee-paita, niin aina parempi, mutta vaateostoksille ei tarvitse lähteä, mikäli haluat mennä rangelle kokeilemaan golfinpeluuta. Kannattaa kuitenkin muistaa, että golf on etikettilaji, joten tietynlainen järki kannattaa pitää päässä. Ei siis kannata valita kaapista sitä Jope Ruonansuun huumoritekstillä höystettyä t-paitaa. Valitse mieluiten yksivärinen tai hillityin kuosein varustettu paita.

Kaupoista löytyy monia kalliitakin golfkenkiä, mutta tavallisilla lenkkareilla pärjää erityisesti harjoitusalueella oikein hyvin. Jos kuitenkin innostut golfista enemmän, on kengät yleensä ensimmäinen ostos, joka kannattaa tehdä. Golfkengissä on pienet piikit pohjissa, jotka tarjoavat pitoa palloa lyödessä. Tavallisissa lenkkareissa ei tällaisia pitoa ole, ja ne saattavatkin luistaa erityisesti aloituslyönnissä. Pahimmassa tapauksessa voit siis lyöjä lentää ympäri, jos yritää lyödä palloa oikein voimalla. Kengätkään eivät välttämättä ole kovin kallis hankita, ja siksi niitä kannattaakin harkita jo hyvissä ajoin jos innostut lajista. Jo hintaluokasta 50€ – 100€ löytyy oikein hyviä golf-kenkiä aloittelijalle. Tietysti markkinoilla on useita satoja maksavia kenkiäkin, mutta ne ovat enemmänkin jo ammattilaisille tai todella paljon pelaaville.

Miten pääsee pelaamaan?

Minne sitten kannattaa mennä kun haluaa aloittaa golfinpeluun? Golfkentälle tietysti! Kaikilta golfkentiltä löytyy harjoitusalue, johon pääsee täysin ilmaiseksi. Alueella on yleensä paikka, josta voi lyödä pitkiä lyöntejä eri mailoilla ja sen lisäksi viheriöalue, jossa voi harjoitella puttaamista. Monelta kentältä saattaa myös löytyä harjoitusväylä, jonne pääsee ilmakseksi. Siellä voi harjoitella oikean pelitilanteen pelaamista. Seuraava kysymys tietysti on, tarvitseeko jokaisen kuitenkin hankkia kalliit mailat, jotta pääsee harjoittelemaan lyöntejä. Tämäkään ei pidä paikkaansa. Kaikilta golfkentiltä löytyy infopiste, josta saa mailoja lainaan rangella harjoittelua varten. Tätä kannattaa ehdottomasti hyödyntää, jos et ole vielä varma pitääkö golfista vai ei. Jos kuitenkin päättää hankkia omat mailat, ei välttämättä kannata suunnata kauppaan ihan ensimmäisenä. Käytettynä saattaa saada hyvät mailat erittäin edulliseen hintaan.